Produkt chwilowo niedostępny

Olimp Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym 6 saszetek


Opis produktu
Nutramil® Complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku o smaku waniliowym. Preparat stanowi kompozycję składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Stanowi uzupełnienie codziennej diety.
Olimp Labs® Nutramil® Complex Protein zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.

Zastosowanie
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.
Odpowiedni w przypadku:
braku apetytu o różnej etiologii,
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja),
rekonwalescencji,
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie,
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków, chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa),
stanach po udarach i urazach,
okresach przed- i pooperacyjnych,
chorobach zapalnych jelit,
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa),
resekcji częściowej jelit lub żołądka,
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.

Zalecane spożycie
Dzienne spożycie jest zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu; powinno być ustalane z lekarzem.
Jako uzupełnienie codziennej diety: 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.

Sposób użycia
W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki.
Ciągle mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Składniki
Maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roslinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołancuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory: hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, aromat, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik: dwutlenek tytanu.

1 saszetka (72 g proszku) zawiera:
wartość energetyczna 1254 kJ/ 300 kcal,
tłuszcz 10,7 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 4,0 g, węglowodany 32,2 g w tym: cukry 3,9 g, laktoza <0,058 g, błonnik 0 g, białko 18,8 g, sól 0,43 g,
witamina A( mg RE) 160 µg, witamina D 5 µg, witamina E 4 µg, witamina K 15 µg, witamina C 16 mg, witamina B1 0,22 mg, witamina B2 0,28, niacyna ( mg NE) 3,2 mg, witamina B6 0,28 mg, kwas foliowy 40 µg, biotyna 10 µg, kwas pantotenowy 1,2 mg, sód 170 mg, potas 349 mg, chlorki 160 mg, wapń 360 mg, fosfor 140 mg, magnez z (chelatu Albion) 45 mg, żelazo z (chelatu Albion) 1,5g, cynk z (chelatu Albion) 2 mg, miedź 200 µg, mangan 0,4 mg, molibden 10,5 µg, selen 22 µg, chrom 8 µg, jod 30 µg.
Osmolarność 290 mOsm/l.

100 g produktu zawiera:
wartość energetyczna 1791 kJ/ 429 kcal,
tłuszcz 15,3 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 6,9 g, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 5,7 g, węglowodany 46 g w tym: cukry 5,6 g, laktoza <0,08 g, błonnik 0 g, białko 26,9 g, sól 0,6 g, witamina A( mg RE) 229 µg, witamina D 7,1 µg, witamina E 5,7 µg, witamina K 21,4 µg, witamina C 23 mg, witamina B1 0,3 mg, witamina B2 0,4 mg, niacyna ( mg NE) 4,6 mg, witamina B6 0,4 mg, kwas foliowy 57,1 µg, witamina B12 0,71 µg, biotyna 14,3 µg, kwas pantotenowy 1,7 mg, sód 243 mg, potas 499 mg, chlorki 229 mg, wapń 514 mg, fosfor 200 mg, magnez z (chelatu Albion) 64,3 mg, żelazo z (chelatu Albion) 2,1g, cynk z (chelatu Albion) 2,9 mg, miedź 286 µg, mangan 0,57 mg, molibden 16 µg, selen 31,4 µg, chrom 11,4 µg, jod 42,9 µg.

Przeciwwskazania
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.

Ważne wskazówki
Nie stosować u osób, u których nie stwierdzono wymienionych stanów chorobowych, zaburzeń stanu zdrowia lub brak jest wskazań lekarskich do jego stosowania.
Przed rozpoczęciem stosowania preparatu należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi zalecanego spożycia i sposobu użycia zamieszczonymi na opakowaniu.
Produkt przyjmowany pod nadzorem lekarza.
Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamknięty opakowaniu, w sposób niedostępny dla dzieci.
Chronić od wilgoci.

Zawartość netto
432 g (6 saszetek po 72 g), proszek o smaku wanilii

Dodatkowe informacje
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil Complex Protein®).
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Olimp Nutramil Complex Protein zawiera cukry i substancje słodzące.

Producent
Olimp Laboratories Sp. z o.o.

Pustynia 84F
39-200 Dębica

Klienci, którzy kupili: Olimp Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym 6 saszetek, kupili również:

Szukaj