Preparat zawiera ekstrakt z pestek winogron, które są źródłem polifenoli. Pod chemiczną nazwą polifenole kryje się cała grupa składników roślinnych, wśród których wyróżnić można oligomeryczne proantocyjanidyny – zwane w skrócie OCP, występujące w dużych ilościach w pestkach winogron.
Pestki w preparacie pozyskiwane są z winnic południowych regionów Francji. Pod uwagę brane są odpowiednia gleba, wysokość plantacji i południowe ukierunkowanie płaszczyzny stoku. Sposób wytwarzania preparatu, stworzony wyłącznie przez firmę Solgar, gwarantuje zachowanie pełnej aktywności biologicznej wszystkich składników.
Oligomeryczne proantocyjanidyny to grupa różnych związków działających synergistycznie. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne* zwane są czasami „super utleniaczami”, gdyż efekt ich działania jest kilkadziesiąt razy większy od witaminy C i E. Choć OPC występują również między innymi w zielonej herbacie, aronii, żurawinie czy korze sosny śródziemnomorskiej, to najlepszym ich źródłem są pestki winogron.