Opis produktu
Len mielony z Zielnika Aptecznego został wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złocistego bogatego w błonnik, białko oraz substancje śluzowe, które powlekają przewód pokarmowy. Podwójnie odolejony len o obniżonej wartości energetycznej jest łatwo przyswajalny i przeznaczony do natychmiastowego spożycia lub jako dodatek do potraw. Len mielony:
wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym jelit i żołądka (lignany z lnu),
wspomaga prawidłową perystaltykę jelit,
wspiera prawidłowe trawienie i przyczynia się do utrzymania komfortu trawiennego,
pomaga utrzymać uczucie sytości oraz przyczynia się do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii,
wspiera kontrolowanie prawidłowej masy ciała.
Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia 15 g lnu dziennie (3 czubate łyżeczki), który zawiera 1,5 g błonnika.
Zastosowanie
Produkt do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do potraw.
Sposób użycia
Do bezpośredniego spożycia na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka, mieszać energicznie około 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu po przestudzeniu.
Do przyrządzania zup i sosów zamiast mąki: len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy, dodać do potrawy, zagotować.
Składniki
Len mielony (Linum usitatissimum L.) 100%.
100 g produktu zawiera:
wartość energetyczna 1463kJ/350kcal; tłuszcz 11 g, w tym kwasy tłuszczowe 1,5 g; węglowodany 28 g, w tym cukru <0,5 g; błonnik 10 g; białko 34 g; sól 0,7 g.
Przeciwwskazania
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na składnik produktu.
Ważne wskazówki
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25°C.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i wilgocią.
Zawartość netto
2 x 200 g
Producent
Herbapol-Lublin S.A.
Diamentowa 25
20-471 Lublin